Svår fråga till frukost


Nästa år kan fosterdiagnostik göras tillgänglig för alla gravida i Stockholm, skriver SvD. Och berättar också i ett reportage om paret som valde att fullfölja trots att provet visade Trisomi 21, Downs syndrom.

Jag associerar till Aldous Huxley och Brave New World förstås. Vart är vi egentligen på väg?

Det är en riktigt knepig fråga, detta med fosterdiagnostik i ett samhälle där rätten till fri abort sedan länge är en självklarhet. Detaljerade upplysningar om den blivande lilla människan (ja, jag vet! – det var en riktigt emotionell formulering… ) som i ökande utsträckning läggs fram för värdering och ställningstagande. Svåra beslut för det enskilda paret och ”sluttande plan” för oss alla…

Annonser

3 thoughts on “Svår fråga till frukost

  1. Självklart att det ska vara tillgängligt om det existerar!

    Det ska vara upp till föräldrarna om de ska använda sig av möjligheten eller inte. Förnekas dom detta vore det det mest oetiska i sammanhanget!

  2. Klart att det är föräldrarnas beslut. Men att läsa om att alla antar att abort är enda alternativet om man bär på ett barn med Downs är skrämmande. Jag hade en jobbarkompis som födde ett barn med Downs och alla undrade varför hon inte hade gjort fostervattenprov. Precis som om det hade förändrat situationen. Även om abort är ett val är det ett traumatiskt beslut.

    En ökad medvetenhet om att fosterdiagnostik gör man inte för att få veta om allt är ok, utan för att få VETA, är önskvärt. När jag diskuterade frågan med en läkare var hans första motfråga – är du villig att göra abort om något är fel? Brutalt, men bra. Sen kan man ju vilja veta för att förbereda sig på att välkomna ett handikappat barn. Så visst är det bra, men med en stor portion ödmjukhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s