Läkarmöte för fred?


Sjukvårdens (och därmed läkarnas) betydelse för hur väl ett samhälle fungerar behöver inte ifrågasättas – utan en hyfsat vettig hälso- och sjukvård är det svårt att driva andra viktiga funktioner i ett land. Läkaryrket är gränsöverskridande och den kollegiala samhörigheten kan tas tillvara som en stabil byggkloss i försöken att bygga broar mellan människor och samhällen som är i konflikt med varandra.

Läs Cordelia Edvardsson analys av situationen i Mellanöstern! Läkarnas gemenskap på olika sidor om den konflikthärden är ett frö till förbättrade relationer, som inte vårdas tillräckligt väl för att kunna gro och växa till.

Vad kan en svensk läkarorganisation bidra med? Skulle inte en aktiv process att stödja samarbetet mellan palestinska och israeliska läkare kunna initieras och underhållas av svenska läkare? T ex konferenser med dubbelt fokus: specialistfortbildning OCH fred! Vilken specialistförening i Sverige går före och ordnar ett sådant evenemang?

Annonser

2 thoughts on “Läkarmöte för fred?

  1. Tror inte att det behövs några svenska läkare alls. Israel hr genom sitt Hadassa sjukhus all den specialist kunskap för att klara detta Israelisk-Palestinska utbyte väl.
    Det finns allt förmycket svensk inblandning i en mängd olika projekt i denna del i världen som mest verkar syfta till att förverkliga svenska idealisters våta drömmar om världsengagemang.
    Håller helt med Cordelia, en svensk som kan något!
    Välkommen till Sverige och fortsätt vara en nagel i ögat på Sida, SKR och alla andra förståsigpåare!

  2. Johannes, tack för din kommentar. Det var just Cordelia Edvardssons synpunkt på bristande stöd till läkarnas – på båda sidor – möjligheter att samverka som låg bakom mitt inlägg. Om inte Sidas insatser räcker, så kan andra organisationer kanske hjälpa till.
    Tror nog att svenska läkare kan ha mycket att lära av andra samtidigt som de kan hjälpa till att skapa forum för starkare band över en konfliktfylld gräns.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s