Nyttig barntillverkning 2


Nu kommenteras i Dagens Medicin den nya lagen (sedan sommaren 2006) som medger att blivande föräldrar kan välja mellan embryon (i provrörsbefruktning), så att det kommande barnet passar som donator av stamceller till ett sjukt äldre syskon. Detta har jag skrivit om en gång förut, då med anledning av en debattartikel i DN den 20 mars. Där framförde en barnonkolog invändningar, som handlade om den etiska avvägningen mellan nyttan för det sjuka syskonet och kraven på det ännu ej födda. ”Vad får det för konsekvenser i den människans liv och utveckling?” frågar hon, med syftning på det barn som ”designades” att bli donator.

I dagens debattartikel, skriven av en pediater och en genetiker gemensamt, framgår att det handlar om sällsynta undantagsfall. Dvs. situationen att välja rätt provrörsembryo, så att det passar som donator när det är fött kommer att uppstå endast undantagsvis. Oftast går det att hitta en lämplig donator ändå, bl a tack vare den bank av navelsträngsblod som byggs upp i Göteborg. När det gäller påverkan på det donerande barnets framtida självbild, skriver man: ”De undersökningar som gjorts av föräldrarnas tankar kring det skapade syskonet visar att detta barn är lika efterlängtat som vilket annat barn som helst”. Och tillägger: ”Sedan är det en annan sak att den psykologiska och sociala situationen för ett syskon som donerar benmärg, oavsett om slumpen lett till HLA -överenstämmelse eller om den är resultat av PGD-HLA , är viktiga frågor där vi behöver mer kunskap.”

Dessutom verkar det som argumentationen i DN-artikeln bygger på delvis osaklig grund, så att de grupper som framför allt skulle missgynnas av ett förbud mot sådan donatorsdesign är människor från den fattiga delen av världen. (Det har att göra med genetiska fakta.)

Sammantaget tycker jag att jag har fått stöd för mina synpunkter att det här är riktigt och att de som tycker annorlunda behöver hitta bättre argument.

Slutligen något helt annat: magnolian blommar på Lidingö!

Lidingö Magnolia i april

Andra bloggar om: , ,

Annonser

One thought on “Nyttig barntillverkning 2

  1. Ping: Nyttig barntillverkning « necesse est

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s