Sjukt i sjukvården


DN har haft några artiklar om konflikter mellan unga läkare och sjuksköterskor. Läsarna har skrivit till tidningen (DN 16 apr) och bekräftat bilden. Jag läser och tänker att det är trist att det verkar vara ”precis som förr”.

För några år sedan förekom systematiskt samarbete mellan läkarnas och sjuksköterskornas respektive fackförbund. På senare år har det varit mer av konflikt om ledarskapsfrågan än samförstånd och gemensamma tag mot problemen.

Spänningarna mellan läkare och sjuksköterskor, som beskrivs i DN, härrör kanske delvis från bilden av spänning mellan deras fackförbund. Det borde betyda att lösningar kan sökas i ett ökat samförstånd på facklig nivå.

Båda fackförbunden agerar på arbetsmiljöområdet. Det vore vettigt och konsekvent att samarbeta om de arbetsmiljöproblem som rör båda kategorierna.

De samarbetsproblem som beskrivs i DN:s artiklar och läsarnas berättelser får förmodligen följder som är negativa i vården, t ex för:

  • patientsäkerhet
  • kvalitetsbrister och kvalitetsbristkostnader
  • rekryteringsproblem
  • effektivitet.

Någon som hört talas om att sjukvården behöver utvecklas i dessa aspekter?

Uppmanar härmed Sveriges Läkarförbund och Vårdförbundet att förtydliga hur deras systematiska samarbete med inriktning på arbetsmiljön fungerar och utvecklas!

Andra bloggar om: , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s