Hallå Vårdförbundet!


Och så kan jag förstås inte låta bli att kommentera rapporten om otillfredsställande standard på sjuksköterskeutbildningen, som kom idag efter en utredning av Högskoleverket. Både SvD och DN kommenterar nyheten.

Häromdagen var det upprört hos Vårdförbundet när man konstaterade att löneskillnaden mellan läkare och sjuksköterskor är avsevärt större än vad de flesta (i en enkätundersökning) anser att den ska vara. (egen kommentar nedan)

Kanske vettigt att förbundet på sin hemsida även lyfter fram uppgiften att cirka 40 procent av sjuksköterskeutbildningarna inte uppfyller högskolestandard! Och vad man anser att det har för betydelse och konsekvenser för fortsatta fackliga prioriteringar.

Andra bloggar om: ,

Annonser

14 thoughts on “Hallå Vårdförbundet!

 1. Personligen anser jag att sjuksköterskor bör ha en bättre löneutveckling, så att löneskillnaden mellan den med erfarenhet och den nyexaminerade bättre avspeglar skillnaden i ansvar, arbetsuppgifter och kompetens.
  Jämförelser mellan läkarlöner och sköterskelöner leder lätt till tanken att den ena ska påverka den andra. Men andra aspekter är nog mer betydelsefulla, som t ex arbetsgivarens betalningsförmåga och det faktum att det finns mer än 3 gånger så många sjuksköterskor som läkare. Samt att rekryteringsbaserna ser olika ut, geografiskt och specialitetsvis.
  Jag stöder i princip högre löner för (erfarna) sjuksköterskor än de har idag.

 2. Vad tar det att bli läkare? 7 år av stenhårda studier? Sköterska tar 2 år plus praktik. Undersköterska ännu kortare tid.

  Klart läkare ska tjäna bättre.

  Menar inte att den ena parten är mindre eller mer viktig.

 3. Mia, jag tror det är 3 års högskola före legitimation för sjuksköterskor. För läkare är det 11 terminer till läkarexamen och sedan 18 månaders allmäntjänstgöring, s.k. AT, till legitimation. Följt av 4-5 år specialisering, men då jobbar man och försörjer sig som läkare.
  Håller med om att läkare ska tjäna bättre, generellt. Det håller sjuksköterskorna med om också.
  Men det hindrar inte att sjuksköterskor behöver en bättre löneutveckling än de har idag.

 4. Hej Anna! Vårdförbundets agerande när nu verkligheten ser ut som den gör, visar kanske bara att fackförbund har rätt ibland och fel ibland. Om de kan erkänna det, så är det väl ok. Tyvärr är det väl ofta så att de ofta fortsätter att skrika högt om orättvisor, vare sig det finns fog för det eller inte.

  Sedan tycker jag nog att det är ok att de kvinnodominerade förbunden skriker litet extra. Hellre det än att Hans Tilly står och gapar om sina medlemmar, som ändå tjänar fantasisummor jämfört med alla de outbildade kvinnor som sliter och släpar med gamla och sjuka inom vården. Fast det är ju förstås en helt annan sak.

  Ha det gott; nu sticker jag till Bryssel!
  /Ann-Charlotte

 5. Med tanke på hur tungt arbetet är och vad de juridiska och mänskliga riskerna är för yrkesgrupperna när något blir fel kan jag väl tycka att sjuksköterskor men framförallt undersköterskor har för dåligt betalt jämfört med mansdominerade yrkesgrupper som kräver samma nivå av kompetens.. Läkarlönerna är det däremot inget snack om. Har man lagt ner så mycket tid på plugget så ska man ha en bra lön som väntar i arbetslivet.

 6. Tack för kommentarer. Själv har jag noterat att Vårdförbundet igår 25/4 la ut en kommentar till Högskoleverkets rapport på sin hemsida. Där påpekar förb. att det har varit en ”imponerande utveckling” av vårdutbildningarna under de senaste 10 åren.
  Ja, må så vara. Det har blivit mera akademiskt. På sina håll, alltså.
  Blir lite förbryllad av att man från förbundets sida inte tydligare kommenterar att så pass stor andel av utbildningsplatserna ger en sjuksköterskeutbildning som inte håller måttet. Tycker de inte att det är viktigt???

 7. Svensk läkarutbilning håller ej hellre måttet när man jämföra till andra länderna. Övrigt EU utbilning är 6år, i Sverige 5,5 år. När svensk läkare skulle börja jobba till exempel i Finland krävs det att han eller hon måste jobba under handledning 18månader innan att får börja jobba självständigt.
  Kolla till exempel: http://www.sjukhuslakaren.se/107_lakarutbildningen.html

 8. Det är intressant att läkarutbildningen omprövas och förnyas med anpassning till omvärlden. Högskoleverkets granskning av läkarutbildningen visade annars en god överensstämmelse med de krav som finns idag. Det gällde däremot inte för en betydande andel av landets skolor för sjuksköterskeutbildning.

 9. Med all respekt! Men pröva att plugga hållfastighetslära på KTH med alla operatorer, högt och lågt så får ni nog gnugga geniknöllarna rätt ordentligt. Jag har själv testat att läsa läkarböcker i medicin, och det var betydligt enklare än matematisk – fysik som jag läst på KTH!

 10. Ping: Hallå Vårdförbundet 2 « necesse est

 11. För det första tycker jag inte Mia ska uttala sig eftersom hon uppenbarligen inte har någon aning om varken hur länge läkare eller ssk utbildar sig. För det andra finns det nog ingen sjuksköterska som anser att man ska tjäna lika mkt som läkarna. Självklart ska läkarna tjäna mer, men sjuksköterskorna måste också ha en rimlig lön. Man jobbar hårt, inte minst sen nedskärningar görs hela tiden i vården. Det är inte ovanligt att man slutar 22:00 på kvällen och sedan börjar jobba igen 6:45 på morgonen därpå. Dessutom är detta ett jobb som kan handla om liv eller död för patienter och jag tror inte att någon som patient vill ha en bitter och arg sjuksköterska för att hon/han aldrig har fått någon uppskattning i sin yrkesroll och nu, efter tex 30 år i yrket tjänar 2000 mer än när hon/han började jobba.
  Att sjuksköterskeutbildningarna inte håller tillräcklig nivå är självklart oacceptabelt, men då ska ni också veta att det är omvårdnadsdelen som är kritiserad och inte den medicinska. När det gäller omvårdnad sitter mycket i hjärtat. Kan man inte känna empati och förståelse för människor som går igenom en tuff period i sitt liv spelar det ingen roll hur hög kvalitet omvårdnadsdelen håller på högskolorna, man blir ändå ingen bra sjuksköterska.

  • Hej Lo och tack för din kommentar till mitt gamla inlägg. Mia och andra får gärna yttra sig i min blogg, även om de inte vet allt om allting, så jag håller inte med dig om vem som ska uttala sig och inte.

   Bristande samband mellan mål, undervisning och examination, brister i lärarkompetens och bristande kvalitet i den kliniska verksamhetsförlagda utbildningen är de vanligaste skälen till kritik.

   Citatet är från ett reportage om skälen till kritik mot sjuksköterskeutbildningarna. Verkar alltså röra sig om en lite bredare bas för kritik än det som framgår i din kommentar.
   Erfarenhet och skicklighet i yrket ska löna sig, tycker jag också. Det har hittills varit alltför dålig löneutveckling i sköterskeyrket. Kanske är vi på väg mot nånting bättre nu när individuell lönesättning börjar bli vanligare. Tyvärr har väl ert eget fack motarbetat det genom att kämpa för generell lönesättning och centrala avtal.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s