Patientsäkerhet och Landstingsförbundet


Ikväll hade Rapport ett inslag om vården vid lungcancer. Cancerfonden har kommit med en rapport, nämnd i DN.se ikväll, som säger att vården är eftersatt. Har inte läst rapporten, men i inslaget på TV sas det att vården ser väldigt olika ut i landet. Att patienter inte får tillgång till den bästa diagnostiken och behandlingen, därför att… ja, varför vet jag inte. Vad det betyder för dessa patienter är ju lätt att räkna ut. Not good!

Som lösning föreslog en företrädare för Cancerfonden att Socialstyrelsen ska skriva nationella riktlinjer för lungcancervård, liksom den gjort för andra stora diagnosgrupper.

Då började jag fundera på Landstingsförbundet. Eller – som det heter numera – Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. De har på senare tid varit flitigt på banan när det gäller patientsäkerheten.

Skulle det inte vara ett fint sätt att hedra de höga idealen i just det avseendet om SKL själv börjar laborera med nationell standard för olika diagnosgrupper? Varför vänta på Socialstyrelsen? Den är ju faktiskt en tillsynsmyndighet utan eget operativt ansvar för rutinsjukvård!

Andra bloggar om: , , ,

Annonser

One thought on “Patientsäkerhet och Landstingsförbundet

  1. Se till att tiden för diagnos kortas genom att ge möjlighet för fler röntgencentra. Dessa behöver inte vara knutna till sjukhus och därmed sker ingen störning av tex akutverksamhet. Det gäller för övrigt det mesta inom sjukvården, se till att öka tillgängligheten för snabb diagnos,behandling och rehab. Alla tjänar på det. Patient. Arbetsgivare. Sjukvården. Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s