Shakespeare in the park, hänthet och ultraljud


Gråkall dag till ända med en avgående partiledare och en avliden president.

Gladast blev jag av att hitta artikeln om en planerad ny utomhusteater på Rosendal nästa sommar. Till skillnad från Parkteatern kommer man att få betala för biljetterna – men det gör jag nog gärna för möjligheten att få se Shakespeare (eller stavas det Shakspeare?) i ljuva omgivningar en ljum sommarkväll 2008. (Om det nu blir av… bygglov saknas visst än så länge.)

En helt annorlunda nyhet är beskedet att ultraljudsundersökning av foster tycks kunna påverka ”häntheten”, fler barn blir inte högerhänta. Om det nu spelar någon roll? Det som kan vara oroande är att detta fenomen antyder att ultraljudet i så fall påverkar fostrets hjärna. Detta i kombination med 1) att ultraljudsapparaterna ger 10 ggr mer energi nuförtiden än tidigare och 2) att det börjar bli vanligt med kommersiellt erbjudna ultraljudsfoton och videofilmer att visa för släkten gör att man nu varnar för ultraljud utan medicinsk indikation, enligt Läkartidningen.

Om Shakespeare var höger- eller vänsterhänt har varit en fråga för forskarna. Det verkar som om den allmänna meningen är att han skrev med höger hand. Oavsett vilket – skriva kunde han!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s