Livräddning med förhinder


Intensivvård av hopplösa fall har börjat praktiseras i vårt land, skriver Dagens Medicin idag. Syftet är att rädda organ för donation, vilket är en bristvara. Transplantation av exempelvis hjärta och lungor kan göras endast när en person är hjärndöd och organen hålls vid liv genom intensivvård. Läs mer här.

Det verkar dock inte vara brist på patienter som behöver intensivvård för sin egen skull. Snarare tvärtom. Ibland innebär platssituationen på IVA att planerade operationer ställs in och patienter återgå till väntelistan – hela kedjan ska ju fungera. (Ref. artikel i Sjukhusläkaren 2004).

Landstingen utmärker sig inte precis med överskott på resurser och har svårt att exakt mäta behovet av IVA-platser. Att utöka verksamheten med att vårda hopplösa fall kan alltså orsaka överbelastning.

Men, det är inte det enda eller största bekymret. Vård av hopplösa fall – döende patienter – är olagligt, enligt artikeln i DM. Socialstyrelsen har kommenterat och säger att det är inte tillåtet att vårda en för en annans skull. Det är förstås en helt annan sak när vården från början siktade på bot och bättring, men slutade illa ändå. Då finns tydliga regler för hur intensivvården ska göra för att ta tillvara organ för donation. Och det är tillåtet.

När det gäller det som dagens artikel handlar om, intensivvård av från början hopplösa fall, behövs riktlinjer, som förtydligar hur det ska gå till och utgår från själva meningen med sjukvård. Vi ska inte glömma att organdonation räddar liv! Och det är vad man ska syssla med i sjukvården.

Ställ detta mot något som var aktuellt för några veckor sedan – nya riktlinjer för avbrytande av livsuppehållande behandling! Där förespråkas att läkare ska hjälpa människor att dö när de önskar det, genom att avbryta livsuppehållande behandling även när det inte handlar om livets slutskede. Det är inte sjukvårdens uppdrag.

Andra bloggar om: , ,

Tillägg 3/5: Kommentar Soc.styr. gd

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s