Hur vågar dom?


För några år sedan hände det att ett par unga män, båda studenter vid universitetet, tog sig lite GHB för att förgylla tillvaron. Det slutade med en mycket svår hjärnskada för den ene av dem. Jag medverkade i intensivvården, men det var inte mycket vi kunde göra för honom. Tyvärr, tyvärr!

Så tragiskt och onödigt!

Det är svårt att förstå varför lockelsen till droger är så stark hos många människor som går ut för att ha en trevlig kväll. Kanske mera begripligt om man är tonåring, en tid i livet fylld av sökande och prövande. Men att vuxna personer som t.o.m. har en s.k. ställning i samhället tar droger när de ska festa till… nej, jag förstår det inte! Varför ta sådana risker? Vad är vitsen?

Ökad frihet för drogtillgång och droganvändning är därför en farlig väg. Jag visste inte att detta var ett politiskt mål för vänsterpartiet. Men det är det! Sanslöst!

Andra bloggar om: , ,

Annonser

7 thoughts on “Hur vågar dom?

 1. Frågan om huruvida eget bruk av narkotika skall vara straffbart eller inte är en svår nöt att knäcka. Från ett hälsoperspektiv kan det många gånger, vilket du ju kan vittna om, många gånger vara helt självklart att kriminalisera bruket.

  Från ett ideologiskt perspektiv däremot, är svaret inte alls självklart. Som Federley påpekade, så kan även bruk av lagliga rusmedel, läs: alkohol, också ge svåra skador och innebära kostnader för samhället. En klok människa berättade en gång för mig, att skulle alkohol ha varit hittills okänt och framställts idag, så skulle det aldrig ha blivit en accepterad del i samhället.

  Jag är själv motståndare till droger och droganvändning. Har aldrig prövat och har aldrig känt någon nyfikenhet att pröva. Och det finns mycket empirisk forskning som pekar på vilka förfärliga konsekvenser ett drogmissbruk kan få för människor. Jag accepterar att eget bruk av narkotika är kriminaliserat. Är det moraliskt rätt att kriminalisera det? Det vet jag fortfarande inte.

 2. ”vuxna personer som t.o.m. har en s.k. ställning i samhället tar droger när de ska festa till”

  Las det en gang till och tank pa vad du sager. VUXNA personer. Lat folk gora som de vill sa lange de inte skadar andra eller andras egendom. Jag kommer inte och sagar vad DU far och inte far gora nar du ar ute o festar, eller hur?

 3. Hoppsan ”Bonden”! Läs det en gång till och tänk på vad du protesterar emot. Jag skrev inte vad någon får eller inte får göra. Bara att jag inte förstår att de väljer att göra så.

 4. Tack, Ann-Charlotte, för din kommentar som fick mig att tänka lite närmare på frågan. Jämförelsen med alkohol är alltid tänkvärd. Ett annat perspektiv är principfrågan om vad en lag är och vilken betydelse den har för normbildning.
  Lagstiftning verkar vara en balansgång mellan målet att säkra viktiga värden och målet att åstadkomma vettiga resultat i praktiken.
  Jag vet inte hur rekrytering av nya narkotikaanvändare sker. Jag tror att bruket av moderna partydroger påverkas mycket av modetrender och tillgänglighet och att narkotikaanvändn blir till den ”epidemi” som Nils Bejerot beskrev på sin tid. Vardagsbruk av alkohol verkar fungera väl för de flesta, men hur är det med vardagsbruk av narkotika? Fungerar det?
  Att överlämna allt ansvar till den enskilde när det gäller narkotika skulle vara lite som att ta bort hastighetsbegränsningarna på vägarna. Det är roligt att köra fort med moderna bilar på fina vägar och säkert skulle skador och dödsfall öka i antal. Frågan är vad det skulle innebära om man tog bort kriminaliseringen av narkotikaanvändning som v föreslår. Jag tror att det är farligt!

 5. Att hälla i sig GHB utan att ha full kontroll – vilket folk i regel inte har när de väljer att använda sig av en dylik idiotdrog – på vad man gör är ungefär lika begåvat som att festa på bensin. Det är någonting helt annat än vardagsbruket av säg cannabis, som i förmodligen fungerar ungefär lika bra som vardagsbruket av alkohol.

  //JJ

 6. Tack för din kommentar, Johan. Nej, det var väl inte så listigt att ta en så farlig drog.
  Men hur är det med cannabis? ”Förmodligen” och ”ungefär” inger inte så mycket tilltro till belägg för att det faktiskt är jämförbart med alkohol.
  Är det inte faktiskt visat att cannabis är farligare än så? Psykosliknande tillstånd, försämrad inlärningsförmåga osv.
  Jag vet inte själv mycket om det, bara sånt jag läst i tidningar. Saknar egen erfarenhet även om det var synnerligen poppis under min ungdomstid att prova.

 7. frihet under eget ansvar.mot sigsjälv och andra.
  Låt människor ta droger.inför åldersgränser som med alkohol och tobak.
  använd skolan till att undervisa vilka faror det finns med att vara korkad.
  säg inte åt ungdomarna att de inte får ta droger,berätta konsekvenserna.
  folk mår dålig för att de inte vågar berätta om sitt bruk.
  För om de berättar,så leder det oftast till att de blir stämplade för ingenting, resten utav sitt liv av nån moral predikande fåne.

  och ta bort de religösa virr pannorna ur debatten.(och vården)
  de borde lära ungdomarna att de själva är starka nog att ta sig ur sitt beroende, så de känner styrka i sig själv.

  inte genom att se styrka i nåt bibliskt skit snack. snacka om att utnyttja en svag människa för att stärka sin egen position.(usch!!)

  och sist men inte minst. korkade föräldrar får korkade barn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s