Nyttig barntillverkning 3


Jag fick ett par tveksamma reaktioner på mina inlägg tidigare (23/3 och 16/4) om matchning av embryon vid provrörsbefruktning. Det handlar om att skapa möjlighet till stamcellsdonation till ett svårt sjukt äldre syskon.

Jag menar att metoden måste ses som en möjlighet och en riktig väg att gå, en uppfattning som dock inte delas av alla (DN 20/3 och Dagens Medicin 21/3).

Undrar just om dagens reportage i SvD om en familj i denna svåra situation påverkar motståndare till metoden att tänka annorlunda?

Bra kunskapsunderlag Dagens Medicin 12/4.

Andra bloggar om: , , ,

Annonser

2 thoughts on “Nyttig barntillverkning 3

  1. Ping: Nyttig barntillverkning 4 « necesse est

  2. Denna svenska lag i likhet med de som finns i bl.a. USA torde om den prövas ärligt befinnas strida mot barnkonventionen och de mänskliga rättigheterna.

    Varje barn har rätt att födas för sin egen skull, inte som en donator till ett sjukt syskon. Att skaffa ett barn på de premisserna kan få allvarliga konsekvenser för det barnets uppväxt pga hur föräldrarna väljer att knyta an till det barnet och barnets egen insikt när det får reda på skälen till att det avlades.

    Inga donationsingrepp är riskfria och barnkonventionen torde också kunna fastslå att varje barn har rätt att skyddas från alla fysiska ingrepp som inte är motiverade utifrån barnets egen hälsa fram till att barnet är vuxet och myndigt och själv kan välja att bli donator.

    Det går inte att börja kompromissa med barns rättigheter på det sätt som Socialstyrelsens utredare förordar. Man hamnar på ett sluttande etiskt plan som i sin förlängning leder rätt ned i Dr Mengeles mörkaste källare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s