Har du tvättat händerna?


Hur många av oss frågar om läkaren tvättat händerna innan hon/han rör med dem vid vår kropp? Det verkar finnas goda skäl att göra det:

Spridningen av multiresistenta bakterier ökar (se SvD 29/5). Infektioner till följd av bristande hygien kan få mycket allvarliga konsekvenser! Inte för den som glömde tvätta och sprita händerna, men för dig som patient. Jag skrev om det i mars (14/3) och tjatar om det igen!

Dagens Medicin har flera informativa artiklar som handlar om att det slarvas med hygienen. T ex refererades en rapport som visat att bara 58 procent följde godkända hygienrutiner. Man hade observerat och räknat under en tid efter att man uppmärksammat medarbetarna på hygienreglerna. Innan var resultatet ännu sämre. I höstas beskrev samma tidning en annan studie, som visade liknande skrämmande siffror. Där framgick t ex att var tredje kvinnlig och varannan manlig anställd inte följer de regler som anger hur man ska sköta hygienen i arbetet.

Precis som det blir rabalder när livsmedelsbutiker slarvar med datummärkning borde det bråkas mer om hygienen i sjukvården. Det är svårt att förstå att de som bäst borde veta konsekvenserna av slarv tillåter sig att slarva. Inte kan det väl vara fråga om att man struntar i att konsekvenserna drabbar någon annan, dvs patienten??

Det är inte en struntfråga! Det är en patientsäkerhetsfråga! Den enskilde kan drabbas när personalen överför smitta. Dessutom bidrar nonchalans mot hygienföreskrifter till ökningen av multiresistenta bakteriestammar. Idag läste jag i SvD om att det nu konstateras allt fler fynd av sådana bakterier hos hundar, som kan smitta människor förutom att de blir sjuka själva. Inte bra!!

Du har rätt att skydda din kropp. Säg Stopp! nästa gång och fråga: ”Har du tvättat händerna?” innan någon rör vid dig i sjukvården.

Andra bloggar om: , ,

Annonser

One thought on “Har du tvättat händerna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s