American screwworm


När jag var kandidat på infektionskursen i mitten av 1970-talet kom en man in till sjukhuset och sa att han hade maskar i huvudet. Det fanns ett sår på tinningen och han sa att han sett ett vitt huvud röra sig där. Såret hade han fått när han slogs omkull av en våg vid bad någonstans i Västindien. Det hade läkt men gått upp igen. Hade han sett i syne eller var det verkligen möjligt att det kunde finnas något i hans sår? Inget syntes när man undersökte honom, till en början. Bara ett litet sår och rodnad i området runt omkring.

Det blev så småningom en del oro kring det här fallet. En av specialisterna tipsade oss kandidater om att det fanns fluglarver som kunde äta sig igenom vävnaden, t o m genom ben. De kallades ”american screw-worm” för att de liksom kunde skruva sig fram. Egentligen var det fluglarver som utvecklats ur ägg som en fluga passat på att lägga när den hade turen att hitta ett öppet sår.

Tinningen ligger nära hjärnan och för oss framstod mannens belägenhet som väldigt riskabel. Det tyckte nog de riktiga doktorerna också. De bestämde operation!

Två kandidater skulle få vara med och jag var en av dem som drog vinstlott. Vid operationen plockade kirurgerna fram inte mindre än fem tjocka vita fluglarver. Mannen hade tur, de hade bara mumsat på mjukdelar under sin mer än månadslånga vistelse i hans kropp.

Kanske var det samma art som bosatte sig hos den man SvD skrev om häromdagen! Tur att även han fick rätt diagnos så småningom!

Andra bloggar om: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s