Vad ger bäst skydd?


Barnkirurgen Peder Drott skriver idag på SvD Brännpunkt om rituell omskärelse av små pojkar. I debattartikeln drivs tesen att det är principiellt fel och inget för sjukvården att hålla på med. Nej, det kan man ju hålla med om.

Samtidigt finns argumentet att om inte den offentliga sjukvården sysslar med detta så kommer fler pojkar att bli utsatta för ingreppet under mindre säkra betingelser.

Frågan är vilket som ger små gossars penis det bästa skyddet. Att ta ansvar för en säkert utförd omskärelse och samtidigt försöka påverka attityder för att få föräldrar att sluta upp med den här traditionen? Eller att förbjuda sjukvården att syssla med detta och därmed lämna de små att utsättas för klumpigt utförda ingrepp?

Det finns faktiskt argument för det förstnämnda förhållningssättet. Några av dem kan återfinnas via mina tidigare inlägg om omskärelser här.

Andra bloggar om: , ,

Annonser

6 thoughts on “Vad ger bäst skydd?

 1. Det finns ett antal väldigt starka argument för det andra alternativet. Här är två:

  Kvinnlig könsstympning är totalt förbjuden, även i sina lindrigare former. Samma motiveringar som ligger bakom det förbudet borde rimligtvis gälla även manlig stympning. Vad är skillnaden m.a.p. ”skyddet”?

  Applicera resonemanget bakom det första alternativet på andra företeelser i samhället. Barnmisshandel t.ex. Om vi legaliserar det så vågar fler föräldrar ta sina sönderslagna barn till sjukvården. Låter det som en bra motivering?

 2. Nej, verkligen inte! Och min uppfattning är att det är lika fel med rituell omskärelse av små pojkar som av flickor. Barnmisshandel med livslånga effekter, kan man säga.

  Samtidigt kan jag ställa mig frågan om den principiella inställningen är så viktig att den får kosta liv och hälsa, när små pojkar utsätts för oskickliga ingrepp. Hänvisar till en artikel i Läkartidningen som närmare beskriver detta.

 3. Ja, det är väl en rimlig fråga. Kanske är det så att omskärelser av flickor inte görs i Sverige i den utsträckningen att förbudet på något sätt påverkar hur det sker, så som det påstås göra när det gäller pojkar. Dvs. att ett förbud leder till fler – inte färre – skadade barn. Men jag vet inte och har inte sett någon liknande kunskapsartikel om omskärelser av flickor som den jag hänvisar till när det gäller gossar.
  Skillnad pga kön? Nej, självfallet inte.
  Diskussionen gäller: vad gagnar barnen bäst – förbud eller inte förbud? Om vi levde i den bästa av världar där ett förbud resulterar i att en viss verksamhet upphör… men det gör vi ju inte! Det finns massor av exempel på att människor gärna fortsätter göra saker trots att de är förbjudna, eftersom det finns annat än lagen som utgör drivkrafter för mänskligt beteende!

 4. omskurna pojkar kan ej ligga på mage i erigerad tillstånd,de kan ej heller gnida sig till utlösning som ”hela” pojkar kan.den mekaniska syn,filosofi på människan som ligger bakom omskärelsen är efterbliven. dessuom blir ju ollonet brännskadat om pojken vill sola naken på sommarn om inte förhud finns.omskärelse gör folk ännu mer pryda & kroppsfientliga dock extremifieras heterosexualismen i Allahs namn & omskurna kulturer avlar mest barn.däremot så tenderar naturliga kulturer=oomskurna grupper leva mer homosexuellt osv! jag har aldrig träffat ngn judisk eller muslimsk eva dahlgren tex!män från omskurna områden brukar dessutom ha barn tidigare än deras svenska jämnåriga.
  BORDE EJ SEXUELL KROPPSLIG FRIHET VARA DET VIKTIGASTE I SVENSK POLITIK INNAN ALLT DETTA PRAT OM JOBB KLASSER & GENUS SOM TAR ALLDELES FÖR MKT PLATS?

 5. Amir, tack för din kommentar. Tja, det kanske det borde vara. Om nu inte båda diskussionerna ryms i debattsfären, vilket de kanske gör. De hänger ju delvis samman.
  Det har under sista tiden kommit många kommentarer på alla de inlägg jag gjorde förrförra året om rituell omskärelse. Och de har haft ungefär liknande innehåll som din.
  Mitt svar är att det är ni män som måste driva opinionen om ni vill ha en förändring av traditionen med omskärelse av små pojkar, som inte har något att säga till om själva i den åldern.
  Så länge omskärelser görs utanför sjukvården med stora risker för allvarliga skador för de små barnen så är det bättre att vi tillåter att det sker professionellt inom vårdapparaten. Men i långa loppet så är det nog en majoritet för att förbjuda det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s