Bonusar i vården


Enligt ett regeringsbeslut ska sjukvårdens ersättningssystem utvecklas. Som ett led i det kommer 2 pilotprojekt att testa P4P – Payment for Performance. Det innebär att en bonus kopplas till ett prestationsmål. Den som når målet – t ex en mottagning – får mer pengar. Målen formuleras i termer av medicinska resultat och betonar kvalitet, snarare än kvantitet. Det är ett sätt att styra sjukvård så att den blir effektivare, dvs bättre på att ge god och säker vård.

Givetvis har man lånat idén från USA och England. Enligt Läkartidningen tycks det dock inte finnas några säkra belägg för att det faktiskt blir bättre. Möjligen dyrare.

I Sverige planeras pilotprojekt i Skåne resp Mälardalen. Det ska bli intressant att följa vad som kommer ut av det. En distriktsläkare, som liksom jag läst artikeln i LT, gör reflektionen i en kommentar till denna, att det enda som säkert kan förbättra vården är att plocka bort alla politiker och tjänstemän som försöker styra den. Vem ska då styra vården? undrar jag. Läkarna? Jag känner mig inte lika säker som vederbörande distriktsläkare. Läkarnas inflytande är inte så litet idag och alla vet att det finns mycket som inte fungerar riktigt bra. T ex ringer SKL:s varningsklockor för risken att kvinnor systematiskt behandlas med lägre prioritet än män (DN 31/8).

Personligen tror jag det är vettigt att skapa en närmare koppling mellan verksamhet och ekonomi. Därför ska det bli spännande att se hur projekten utfaller.

En helt annan sak, som också blir spännande, är när vi i framtiden (hoppas det inte dröjer länge!) kan se en öppen redovisning av medicinska resultat, väntetider och andra kvalitetsmått på nätet för de mottagningar och sjukhus vi är beroende av! Hörde nyligen att ortopedkliniken på Huddinge har ett års väntetid för undersökning av en remitterad anförvant. Ett år! Och inte hade de godheten att informera henne om vårdgaranti och rätten att söka vård i annat landsting. Den kunskapen fick hon skaffa sig själv och ordna hjälp via landstingets kansli för vårdgarantifrågor.

92 procent av dem som söker ersättning för vård utomlands får sin ansökan beviljad enligt SvD. Mycket av det är tandvård, men för dem som söker sjukvård i utlandet (ca 40% av beviljade ansökningar) påstås motivet oftast vara de långa väntetiderna i Sverige. Vi måste bli effektivare! och jag tror knappast det kan ske utan politiska krafttag och proffsiga tjänstemän.

Andra bloggar om: , , ,

Annonser

One thought on “Bonusar i vården

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s