Bara pengar


SvD: Dyr sjukdom ett hinder till vård

DN: Patient med dödlig sjukdom ”för dyr”

En mycket ovanlig sjukdom, en mycket dyr men effektiv medicin, en människa som hotas av svår ohälsa och för tidig död om behandlingen avbryts. Ett sjukhus med budgetbegränsningar. En ansvarsfull sjukhusdirektör.

Det är en berättelse (se länkar ovan) om en person vars hälsa hänger på fortsatt behandling med ett läkemedel som sjukhuset inte har råd att betala! Så vem ska betala? Någon ska göra det, förstås. I vårt land har vi råd att se till så att en person med behov av det slaget får dem tillgodosedda. Prioriteringsreglerna inom sjukvården anger väldigt tydligt att sådant ska prioriteras före en väldig massa annat (som kostar mer, totalt sett). Så här står det Prioriteringsgrupp I är (bl a): Vård av sjukdomar som utan behandling leder till varaktigt invalidiserande tillstånd eller för tidig död.

Det är alltså lätt att se att den här killen har rätt enligt lagen att få sin behandling. Om det krävs att andra, lägre prioriterade behov, får stå tillbaka så à la bonheur!

Kruxet gäller enbart vem som ska öppna plånboken. Men det är också enkelt. Det är landstinget som har ansvaret enligt lagen. Kära landsting ifråga! Det är bara att betala!

Andra bloggar om: , ,

Annonser

2 thoughts on “Bara pengar

  1. Ping: Varför följer man inte lagen? « Gabrielles blogg

  2. Ping: Prick i himlen för SLL? « necesse est

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s