Brott eller otur


Ännu ett fall av mishaps i vården går till allmänt åtal. För en tid sedan fälldes en sjuksköterska som räknat fel på dosen, vilket ledde till ett barns död. Nu står en läkare inför rätta för att ha begått misstag i samband med en operation och patienten dog med svår hjärnskada. Läs mer i Dagens Medicin här och här. Fallet är inte avgjort ännu och kanske blir resultatet friande, kanske berodde dödsfallet på sjukdomen, inte misstag vid operationen. Men man kan fundera över hur såna saker hanteras när det gäller perspektiven Ansvar och Påföljd.

Är det en sak för tillsynsmyndighet och ansvarsnämnd? Eller är det i själva verket en rättssak som ska avgöras i domstol?

Jag tycker inte att det är alldeles enkelt. Sveriges Läkarförbunds ordförande har protesterat mot rättegångsförfarandet. Hon menar att det är HSAN:s sak att bedöma och utdela ev. straff. I allmänhetens ögon kanske detta förefaller lite för ”internt”, lite för ”priviligierat”.

Vad tycker jag själv då? Tja, inte helt säker. Som läkare kan jag tänka att det finns massor av ting som man riskerar göra fel i jobbet, varav de flesta inte får några konsekvenser av betydelse för någon. Allra minst patienten. Men de där stora misstagen, de som leder till svåra konsekvenser, nja, då tycker jag nog att det är en utveckling i rätt riktning när rättssystemet blandar sig i saken. Samtidigt är det knepigt! Människor kan drabbas av oavsiktliga konsekvenser av vård, även när ingen begått något fel. Läkemedelsbiverkningar är ett vanligt exempel. Skador kan ske därför att någon gör fel pga av okunskap. T ex händer det att unga läkare lämnas att arbeta mer självständigt än de egentligen har kompetens till. Vems ansvar är det då om en patient kommer till skada när läkaren inte ens kände till risken? Vad ryms inom juridiken?

Man kan förstås hoppas att det professionella ansvaret tas med större allvar när man som sjukvårdsproffs riskerar ställas inför rätta och där ta konsekvenserna av det man gör i sin yrkesutövning. Och att det i sin tur leder till att frågor om patientsäkerhet, prestige i yrkesrollen, arbetskamraternas ansvar att öppna munnen och reagera när de ser något konstigt, etc. etc. lyfts upp till öppen diskussion i vården. Det behövs nog.

Till det kan läggas frågan om kostnadsansvar, som kd i Sthlms läns landsting nu föreslår ska läggas på vårdgivaren. Det skulle nog också skärpa uppfattningar om professionellt ansvar och arbetsgivarens roll i organiseringen av vården!

Andra bloggar om: , , , ,

Annonser

2 thoughts on “Brott eller otur

 1. Ibland hoppas jag att nån kollega ska hitta hit och skriva nån kommentar. Det vore intressant att få veta vad andra läkare tycker om detta. Jag tror inte att fackets ordförande uttrycker vad alla läkare tycker. Men min blogg är väl för okänd, antar jag.

 2. Hej
  Vi borde nog stödja varandra och agera för bättring!!

  http://bolstad.dk/Journalforing.htm

  Jag har drygt 40 vankelmodiga och förvirrade medborgare som drabbats hårt av ”god vård”.
  Vi kan utnyttja p2p och agera mera samordnat.
  Anmälningar av läkare gör systemfelen värre.
  Att sjukvården anmäler avvikelser är det man bör påskynda i första läget.

  MVH
  Roger Bolstad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s