Doktorsguiden och PUL


Igår skrev jag om att ”Doktorsguiden” verkar slarvigt hopkommen med sakfel i registret. Hela upplägget förefaller synnerligen oseriöst! Jag skrev igår till ansvariga (med kopia till Datainspektionen) och påpekade fel om mig. I svar från Datainspektionen idag framgår att killarna bakom ”guiden” varit finurliga när de lagt upp sin sajt. För att kringgå Personuppgiftslagens förbud mot personregister av det här slaget har dom skaffat sig ett s.k. ”utgivningsbevis”, vilket innebär samma grundlagsskydd som skyddar tidningars rätt att publicera saker. (Se Dagens Medicin 16/1). Enligt Datainspektionen betyder det att Doktorsguiden med sitt slarviga och oseriösa register och alla kompisröstningar på diverse doktorer är fullt lagligt.

Jag fick också svar från en Philip på Doktorsguiden som påstår att de har sina registeruppgifter från ”Socialnämnden”. Det bekräftar min bild av att det är slarvpellar och korkbollar som ligger bakom det här tilltaget!

Man får hoppas att människor är tillräckligt klyftiga för att inse att Doktorsguiden är en enda jättebluff! Själv har jag givetvis satt igång att rösta högsta poäng på alla doktorer jag känner och rekommenderar er att göra detsamma!!

Tillägg: Har skaffat mig lite mer kunskaper om utgivningsbevis. Det är den statliga myndigheten Radio- och TV-verket som utfärdat det för Doktorsguiden i aug -07 innan sidan var startad. Nu när den är publicerad granskar verket sajten för att se om den verkligen uppfyller kriterierna. Vi får väl hålla tummarna!

Annonser

2 thoughts on “Doktorsguiden och PUL

  1. Du verkar inte lite bitter du…Kanske är det här ett oseriöst försök, kanske inte. Men de kommentarer jag läst på doktorsguiden är overvägande av positiv karaktär. Men är det orimligt att tänka sig att det alltid tar lite tid att få saker och ting på plats (med register etc)? Om du nu är läkare (hittar inte ens ditt namn på den här sidan), får jag känlsan av att vi inte skulle komma överens. Men NEJ jag tänker inte gå in och rösta ner dig pa Doktorsguiden. Och när sidan har funnits några år sa kan man andå inte manipulera röstandet så som du (önskar?) tror att man kan göra genom att ”kompisrösta” – antalet röster kommer att tala sitt egna tydliga språk.

  2. Hej Jens och tack för din kommentar. Jag är inte ensam om att vara kritisk. Problemet med DG är inte enbart att registret verkar vara slarvigt hopkommet. Det går väl att rätta till så småningom, får man hoppas. Om det finns en seriös ambition bakom?
    Men det blir svårt att känna tilltro till omdömen från ett urval av människor om vilka man inte vet något alls om varför de sätter poäng som de gör. Som du säger, det går ju utmärkt att ”rösta ner” någon som man ogillar av någon anledning. Och de som röstar är de som sitter vid datorer då och då, medan majoriteten av patienterna i sjukvården hör till en generation som sällan gör det, än så länge. Det behövs absolut ingen bitterhet för att konstatera detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s