Mer om fosterdiagnostik och abort


Har tidigare bloggat om fosterdiagnostik och idag vill jag bara tipsa om en mycket bra debattartikel i ämnet. Den är lång men läsvärd för dem som tycker något i denna svåra fråga. Och det är ju en del, vilket jag märkt bl a på kommentarerna i mina bloggposter om abort och om fosterdiagnostik!

Idag skriver prof Rolf Zetterström om denna fråga i Läkartidningen. Bl a får man veta att många av de sjukdomar och avvikelser som kan fastställas genom fosterdiagnostik kan behandlas hos det födda barnet, vilket är ett argument mot att låta en sjukdomsdiagnos hos fostret alltför lättvindigt koppla vidare till beslut om abort. Vidare framgår att expertgrupperna som ligger bakom SBU:s förslag om fosterdiagnostik saknat kompetens att bedöma vad en skada faktiskt innebär – specialisterna på sjukdomar och missbildningar hos små barn har inte ingått. De som kan vara bäst på att ge familjen relevanta råd hur man ska hantera resultatet av diagnostiken har alltså inte tillfrågats.

SvD har haft flera debattinlägg i frågan, t ex Människovärde först vid födseln (3/1 2008), ”Vi vet vad som är ett underbart barn” (3/1 2008) och Människan har rätt att födas (11/12 2007). Zetterströms artikel innehåller också fler referenser.

Sammantaget får jag intrycket att det finns mycket att klargöra om hur och när fosterdiagnostik ska användas och många frågetecken kring kopplingen mellan fosterdiagnostik och abort!

Annonser

3 thoughts on “Mer om fosterdiagnostik och abort

  1. Tack för länken! Så oerhört skönt att läsa en tydlig artikel, utan ja eller nej till abort eller forsterdiagnostik, där det framgår vilka olika problemställningar det finns vid fosterdiagnostik.

    Jag håller med om att det atuomatiska ”fosterdiagnostik och vid ett positivt utfall blir det abort” är en trist utveckling då det minst lika ofta kan handla om att föräldrarna måste vänja sig vid tanken att det kanske inte är ett fullt friskt barn just då?

    Samtidigt är det ju så att man måste räkna med att även om fosterdiagnostiken säger att allting är ok på kromosomnivå eller enzymnivå kan det ju bli komplikationer i slutet av graviditeten eller vid förlossning. Det känns lite som om vi alla glömt att det är en större ”operation” med förlossning, även naturligt, där saker kan hända och syrebrist tex kan tillträda… man kan inte lova att det ska gå bra.

    tack igen.

  2. Ja, det är mitt intryck också, att det finns en stor övertro på att det är möjligt att försäkra sig om allt i förväg. Att ”när allt ser bra ut” så kommer det också att gå bra. Men ca 5% av normalförlossningarna innehåller mer eller mindre allvarliga komplikationer, även om allt som kollats i förväg pekar på ett okomplicerat förlopp. Många verkar inte förstå det.
    Jag tyckte också om Zetterströms välgörande saklighet i artikeln!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s