Spegel, spegel… vem sjukast är?


Läser om nya sätt att ställa diagnos och minns hur det var när datortomografen kom, en gång i tiden. Då sa man att datortomografi skulle revolutionera diagnostiken, genom att det gick att kartlägga förändringar tidigare och man skulle kunna se mycket mer. Minns att vi underläkare (som jag var då, det här är längesedan) skojade och sa att det vore smart att bygga en datortomograf i huvudentrén och låta alla passera in genom den, så vore saken klar när man kommer till mottagningsrummet. Riktigt så blev det förstås inte.

Sedan har vi fått MR och PET och mycket annat. Nu kommer LASER. Lika enkelt som poliskommissarien kan konstatera om du har för mycket promille för att egentligen sitta där bakom ratten genom att låta dig blåsa i hans alkometer, lika smidigt är det att hitta diabetes, njursvikt och astma genom att låta dig andas ut på en laserbelyst spegel. Nyheten beskrivs i SvD idag.

Fiffigt! Ser en framtid där människor har utrustningen i badrummet och när man är klar med tandborsten (om dom använder såna i framtiden?) tar man och andas lite, lyser med sin laserlampa och kollar om man är frisk idag. Ujuj, om det fanns tidsmaskiner!!!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s