Sikte på fel mål


Jaha, så ska det bli strejk bland sjuksköterskorna och andra medlemmar i Vårdförbundet. Inte så muntert! Förvånas lite över att nyheten kommenteras i så muntra ordalag av några. En strejk kan väl knappast vara något eftersträvansvärt.

Jag tycker nog – utan att vara insatt i alla detaljer – att sjuksköterskornas löner är skruttiga i relation till deras utbildning, kompetens och ansvar. Särskilt gäller det sjuksköterskor med erfarenhet. Men det är verkligen ingen nyhet och i flera nyhetsartiklar påstås att löneutvecklingen generellt varit bättre för sjuksköterskorna än inom arbetsmarknaden i övrigt. En brantare kurva uppåt från ett utgångsläge som inte var helt bra.

Undrar just hur man resonerar när man för det första väljer ett yrke som är riksbekant för klena löner, tackar ja till en anställning med erbjuden lön och sedan börjar bråka om saken. Om det nu är så dåligt, varför inte göra nåt annat i stället? – Jag kan gissa svaret. Yrket har så mycket annat att ge och sjukvården är så spridd i landet så att man har goda chanser att hitta en arbetsgivare där man bor, eller i varje fall inte så väldigt långt bort.

Jag anser att sjuksköterskorna ska avlönas efter förtjänst. Men jag tror inte att det är rätt av dem att strejka. Har svårt att se att det verkligen kommer att leda till bättre löner. Redan har löneutvecklingen varit bättre än de centrala avtalen på flera håll. Det är ju ett tydligt tecken på att arbetsgivarna faktiskt håller med om att avtalsnivåerna varit lägre än de borde! Men medlemmarna i Vårdförbundet tycks inte gilla att det blir olika löner. ”Alla ska ha lika” oavsett vad arbetsgivaren har för uppfattning om värdet av ens insatser. På så sätt håller man varann nere på mattan i stället för att stödja det positiva i en stark signal att det finns en koppling mellan prestation och ersättning. Det är bakåtsträvande och kommer säkert att bidra till att lönerna fortsätter att vara lägre än de skulle kunna vara om förbundet och medlemmarna i högre utsträckning välkomnar individuell prestationsbaserad lönesättning.

De enda som riktigt drabbas av Vårdförbundets strejk är förstås patienterna. Och det har jag svårt att tro att syrrorna egentligen önskar.

Så varför strejka? Är det förbundsledningens enda sätt att skaffa sig poäng inför nästa val till förtroendeposterna? Cyniskt och krasst att låta det gå ut över vårdsökande och behövande medmänniskor!

Länk till Dagens Medicin resp e24 och DN. Och till kommentar på Vårdförbundets resp SKL:s hemsida.

Annonser

2 thoughts on “Sikte på fel mål

  1. Det är nog självklart att vi inte vill strejka, men arbetsgivaren ger oss inget annat val. Vårt yrke handlar om att vårda patienter, så självklart är det tyvärr de som kommer att märka av en eventuell stejk. Att löneutvecklingen har varit ”bra” för oss spelar ju ingen roll när löneläget från början är uruselt. Lön efter prestation och bidrag till verksamheten kan först bli aktuellt när lönen är rätt från början. Att man väljer ett yrke med så låg lön har nog att göra med att man som student faktiskt inte inser hur ytnyttjad man faktiskt kommer att bli som arbetstagare förrän man börjat arbeta. Statistiken över löneläget ger också en missvisande bild, där medellönen är ca 23 000 kr. Då tänker man inte på att man bara kommer att ha 18 000 kr i månaden. Sen håller jag med om att man har sig själv att skylla när man tackar ja till ett jobb med för låg lön. Själv har jag haft tre arbetsgivare på 3 år för att få upp lönen. Vi, sjuksköterskor borde ju gå ihop och komma överens om att inte ta anställning för så låga löner. Tyvärr finns det ju fortfarande sjuksköterskor som inte ser sitt eget värde.

    Mvh

  2. Tidigare strejker, det är ju inte så väldigt länge sen, har väl inte gett särskilt mycket?? Är det verkligen en god idé? (Det kanske är att ta i att arbetsgivaren inte ger er annat val.)
    Man kan ju undra hur det kan komma sig att Kommunal lyckats så bra med sina lönekrav så att skillnaden mellan en uska och en syrra är så små som de är.
    Att ingångslönen är betydligt lägre än lönen till den erfarna sköterskan är inte så fel, tycker jag. Det är en kolossal skillnad i kompetens och kapacitet och det bör absolut märkas på lönesättningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s