Kampglöd bättre än direktiv?


Idag skriver Dagens Medicin om den ”aktion” som Sjukhusläkarföreningen annonserat. Den går ut på att läkarna under fyra veckor ska skriva avvikelserapporter på alla avvikelser de träffar på eller drabbas av. Aktionen ska inträffa i höst.
Jahaja! Det var ju bra. Att det finns en skyldighet att rapportera avvikelser (gäller alla medarbetare) gör ju att aktionen kan välkomnas av arbetsgivaren. Äntligen, kan dom säga, hakar läkarna på och är med.

Är det så att det är lättare för läkare att ställa upp på den här sortens aktiviteter om det kommer som ett Upp till kamp-upprop från en kollega eller en läkarförening än om det föreskrivs av Socialstyrelsen eller i lokala regelverk? Och varför är det i så fall på det viset???

Att avvikelser rapporteras av dem som ser och vet vad som händer på ”verkstadsgolvet” är ett bra sätt att säkert fånga upp risker för att utveckla metoder att förebygga dem. Läkarna inser säkert det sedan länge. Men kanske finns en ovilja att medverka i aktiviteter som inte har en direkt koppling till det medicinska uppdraget. Att göra ”icke-patientarbete”. Det har ju hörts en del kritiska synpunkter på lasset av ”administrativa uppgifter” som blivit allt tyngre när kraven på dokumentation, signering, läkemedelsordinationer etc. har skärpts.

Det är bra att läkarna själva tar tag i det här nu. Man kan ju gissa att ”aktionen” kommer att upplevas positiv av dem själva och att den därför övergår till att vara ett permanent inslag i jobbet. Eller man kan hoppas, i alla fall.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s