Genvägar senvägar


Genvägar är senvägar, sa man förr i världen. Järnvägar är skenvägar är en variant jag hört.

Men nu handlar det inte om tåg utan om utbildning. Moderaternas sjukvårdspolitiska taleskvinna har föreslagit genväg för sjuksköterskor att vidareutbilda sig till läkare. Bra förslag, kan man tycka, i dessa tider av läkarbrist som bara blir värre med åren. Har glömt siffrorna nu men det kommer att fattas flera tusen läkare om några år. Inte bra. Så, visst vore det suveränt om man kunde utbilda fler och göra det snabbt.

Tråkigt nog så lär det inte fungera så bra. Läser idag Kerstin Hagenfeldts inlägg i Dagens Medicin om hur misslyckat det var förra gången dom försökte sig på samma sak. 40 % av sköterskorna som antagits till den förkortade läkarutbildningen gjorde långa studieavbrott eller lämnade det hela. De klarade inte studierna, framgår det.

Så kanske det är smartare att rekrytera till utbildningen på annat sätt. Inget hindrar ju sjuksköterskor från att söka den vanliga vägen om de orkar ta sig för det. Och det förekommer ju.

Lite knasigt är det väl av en ledande politiker – för det måste man väl räkna landets näst största partis sjukvårdspolitiska taleskvinna som – är så dåligt påläst att hon kommer med ett förslag som är prövat och förkastat. Hon får väl göra som dom på Smittskyddsinstitutet om legalisering av medveten hiv-spridning. Kovända alltså.

Annonser

En tanke på “Genvägar senvägar

  1. Ping: Läkarbristen är faktiskt bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s