Aktiv dödshjälp – nej tack!


Nu har det gjorts en undersökning av attityder till aktiv dödshjälp, bl.a inom politiska partier. Det visar sig att SD är det parti där andelen tillskyndare är störst. Hm! Vilka associationer det ger…

Bland befolkningen är yngre mer positiva till dödshjälp än äldre. Inte så oväntat kanske, frågan ter sig väl mer abstrakt ju längre från att själv hamna i en sån situation man upplever sig vara.

Men jag, som förmodligen räknas som ”äldre”, följer trenden och är negativ. Vi ska inte ha aktiv dödshjälp. Ännu ett viktigt skäl att hålla ställningarna mot såna som SD!

God vård i livets slutskede, palliation och smärtlindring, ångestdämpning etc. i erforderlig dosering – JA. Men dödshjälp på beställning – NEJ, NEJ, NEJ!!!

Länk till nyheten i Dagens Medicin här. Har sökt efter rapporten utan att hitta den.

Annonser

2 thoughts on “Aktiv dödshjälp – nej tack!

  1. Jag håller med, men ändå inte. Så jag tycker tvärtemot, men det måste krävas att väldigt många kriterier är uppfyllda innan ett faktiskt beslut om aktiv dödshjälp kan tas. För det ska inte vara lätt.

    • Kenth, tack för din kommentar. Ja, man får utgå från att aktiv dödshjälp aldrig ges utan att ”väldigt många kriterier” är uppfyllda. Men även med diverse villkor finns risker, t ex med koppling till det faktum att kriterierna ska tolkas och bedömas. Graden av uppfyllelse blir också föremål för tolkning och värdering. Man talar ibland om det sluttande planet och vad som händer när det politiska klimatet ändras, i kriser och krig etc. Är det inte stor risk då att tolkningen av kriterierna och hur de uppfyllts också påverkas?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s