Starka känslor om circumcisio


Nu debatteras i hätska ordalag SKL:s rekommendation att rituell omskärelse ska göras inom landstingens hälso- och sjukvård. En opinionsundersökning i Svensk Barnkirurgisk förening visar att två av tre kirurger ställer sig negativa till att medverka. Detta rapporteras i Dagens Medicin som haft flera artiklar i ämnet de senaste månaderna, alla följda av en intensiv och arg debatt i läsarkommentarerna. En sak som tyckarna tycker olika om är huruvida rituell omskärelse är laglig i vårt land eller inte. Såvitt jag förstår är den det när det gäller gossar men inte flickor.

Jag har tidigare skrivit en del i bloggen om rituell omskärelse på pojkar och har nog tyckt att det är rätt att låta den ske i professionella händer. Med motiveringen att oproffsiga metoder som praktiseras utanför sjukvården medför skador och komplikationer som är värre än att bli av med förhuden. Så länge det är tillåtet med omskärelser så måste det väl vara bättre att den görs skickligt än oskickligt. Om sjukvården vägrar medverka ökar riskerna för de småpojkar vars föräldrar inte vill eller törs avstå ingreppet. I princip är det, tycker jag, fel att omskära men här kanske man måste vara pragmatisk snarare än principfast. Det är kollision mellan etiska principer och frågan är verkligen komplex.

Sociokulturella skäl framhålls som viktiga av en intervjuad läkare i radio häromdagen (har tyvärr glömt hans namn). Det, snarare än religiösa. En bra debattartikel av en kirurg för nåt år sen redovisade fakta om judiska familjer, att fler och fler avstår omskärelse. Jag hänvisade till den i ett tidigare inlägg.

Att läkare vägrar operera kanske på sikt kan bidra till förändring av värderingar och att den här traditionen försvinner. Men det kan nog ta tid och många småpojkar riskerar hamna i oskickliga omskärares ”våld” och drabbas svårt.

Kanske vore det bäst att ändra lagen och förbjuda rituell omskärelse även av pojkar?! Fler föräldrar skulle nog då tänka efter en gång till innan de låter det ske. Och för de barn som omskurits bör införas rätten att som myndig ställa föräldrarna till svars och erhålla ett rejält skadestånd. Och en ursäkt.

Annonser