Bädda eller inte bädda, det är frågan


Mer än 200 kommentarer är det på Dagens Medicins artikel om att läkare nu ska ta över lite jobb från städarna. Eller lokalvårdarna heter det visst. Det är ett landsting söderut som är inne på att läkarna ska bädda i jourrummet efter sig och fackrepresentanten har räknat ut att det går åt 100 läkartimmar per år för detta jobb.

I mitt konsultjobb kommer jag ständigt i kontakt med landstingsfolk som vill se till att läkarna gör ”rätt saker” på sin dyra arbetstid, särskilt jourtiden. Och diskussionen på Dagens Medicin handlar mycket om att läkarna gärna kan bädda själva, att det bara tar några få minuter osv.

Vad tänker då jag om detta? Jo, följande: när man själv inte känner någon delaktighet i att det går bra ekonomiskt för landstinget så har man nog lättare att hitta på argument MOT att bädda sängen själv. Om varje läkare kände att den lilla åtgärden gagnar ”oss”, då skulle dom nog inte bråka om det överhuvudtaget. Om ”oss” skulle vara liktydigt med ”vi som tillsammans sköter om den här verksamheten” i stället för ”Vi läkare”.

Alltså: problemet är inte att läkarna har viktigare saker att göra. Problemet är att dom inte känner sig delaktiga i landstingets ekonomiska mål.

Och undra på det? Finns det nån mer anonym arbetsgivare än ett landsting?

Och vad gör landstingen åt den saken???

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s