Förebygg whiplash!


Nu tar jag ett feministiskt initiativ och berättar om något som är bra för kvinnor. Dom som bränner 100-lappar offentligt skulle göra större nytta för kvinnor om dom köpte whiplashsäkra nackskydd åt dom istället.

Whiplashskada drabbar ca 30 000 mänskor om året i Sverige. Av dem får 10 procent långvariga eller bestående problem, de allra flesta är kvinnor. Somliga blir invalidiserade för livet.

Det är onödigt, eftersom det går att förebygga. Man behöver nånting som gör att huvet inte studsar mot nackstödet ifall det blir en påkörning bakifrån. Och bilindustrin har haft det på tapeten men hittills är det inte det mest prioriterade och resultaten är otillräckliga. Kanske hänger det samman med att det är en kvinnodominerad skada?

Whiplashsäkrat nackskydd

Men nu finns en kudde på marknaden som faktiskt duger för ändamålet. Till skillnad från alla andra nackstöd i bilar är det gjort av ett material som klarar att förhindra studsen. Läs mer här.

Du vet inte om du nån gång kommer att bli påkörd bakifrån och ha oturen att få långdragna besvär. Som jag ser det är det definitivt värt pengarna att skaffa en sån här kudde. Oändligt mycket bättre än att bränna dom…

Annonser

2 thoughts on “Förebygg whiplash!

  1. Intressant! Ja, det är synd om dom som drabbats av whiplash. Kan bli långvarigt och dom möter nog dessutom ofta brist på förståelse.
    Jag har fört tipset vidare till den där tidningen som jag jobbade med förut – RTP-S Aktuellt. Kanske dom sätter in en notis om det där.

    • Bra! Det är bra att sprida det här. Och särskilt till dom som ännu inte har drabbats, förstås. Själv har jag redan beställt 2 såna här nackstöd. Det hemska med whiplashskador är att dom kan bli svåra även när påkörningen sker i låg hastighet. Kvinnor drabbas tydligen mer pga skillnaden i kroppsbyggnad, vi är kanske lite spädare i nackets skelett och muskler. Och stannar vid rött gör vi ju lite då o då även när det finns stressade bilförare i backspegeln.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s