Tankar om sprutbyte


Häromdagen fanns en artikel i SvD om problemen med hiv, prostitution och sexturism i Ukraina, där fotbolls-EM kommer att utspela sig om ett par år. I artikeln finns en kommentar av den erkände svenske experten Lars-Olof Kallings med innebörden att hivsmittade och narkomaner har prioriterats ner av det ukrainska samhället eftersom de inte är nyttiga för samhället. Konsekvensen är ökad smittspridning och otillräcklig vård.

I Sverige diskuteras sprutbytesprogram för narkomaner i syfte att skydda mot hiv och förebygga sjukdom och död. Somliga motsätter sig det, t ex moderaterna i Sthlms läns landsting.

Jag är inte insatt i den här frågan, har ingen egen erfarenhet av att vårda narkomaner eller hivsmittade. Men jag har en uppfattning om det här med sprutbyten och det grundar sig på vad som står i lagen.

Hälso- och sjukvårdslagen föreskriver att vården ska ges på lika villkor. Och vidare:

Vården skall ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet. Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård skall ges företräde till vården

Fetmaoperationer ökar. I en artikel i SvD i maj anges att fler än 7000 genomgår kirurgi mot fetma och att det blir allt fler och fler.

Så, varför prioriterar man matmissbrukare före narkotikamissbrukare? Är det ett uttryck för en värdering av missbrukets betydelse för den enskildes samhällsnytta? Den fete som blir smal kan förväntas jobba och bidra till vår BNP, medan narkomanen kanske inte förväntas bli nyttig för någon någonsin? Eller – hemska tanke – är det ett uttryck för att sjukvårdspolitiker i strid mot lagen värderar feta människor högre än narkotikamissbrukande människor?

HSL säger inte ett skvatt om att samhällsnyttan ska vara styrande för hur vård prioriteras och fördelas. Den talar om behov och det är inte samhällets behov det handlar om, utan den enskildes. Och formuleringen om lika människovärde är inte särskilt öppen för olika tolkningar. Ingenstans står det att dom är värda mer som fastnat i matmissbruk än dom som fastnat i narkotikamissbruk!

Om sprutbytesprogram bidrar till minskad hivspridning, minskat mänskligt lidande och död, så se till att införa det överallt i minst samma takt som operationer mot fetma ökar.

Är det nån som tror att fetmaoperationer bidrar till att fler äter sig feta? Tja, det kanske är möjligt. Men är det ett argument mot fetmaoperationer? Nej, av vad jag sett i debatten försöker man förebygga ökad fetma i befolkningen med information och forskning och kost etc. På samma sätt bör man skilja frågorna åt när det gäller narkomaner och risken för att fler personer hamnar i missbruk av narkotika.

Länkar:

Brännpunktsartikel i februari om betydelsen av sprutbyten för narkomaner
Artikel om ökad hivspridning (aug -10)

Nyhetsartikel om att mer än 7000 genomgår fetmakirurgi (SvD maj -10)

Annonser

2 thoughts on “Tankar om sprutbyte

  1. Tror det är många politiker som stöder förslaget också. Det har ju trots allt gått igenom i SLL, men med fortsatt motstånd från M, om jag fattat saken rätt. Jag tycker alla borde ta sig en funderare på hur man prioriterar mellan narkomaner och feta. Om man brukar sin ställning till att göra felaktiga prioriteringar så är man maktmissbrukare. Finns nåt bytesprogram för såna??

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s