Organmarknad – ska vi ha det?


Sveriges Radio Vetenskapsradion har låtit göra en Sifoundersökning om organdonation mot betalning. Läs här i SvD och här på SR. Undersökningen gjordes enligt konstens alla regler och omfattade 1000 personer. Frågan löd:

Om det vore lagligt, skulle du själv kunna tänka dig att sälja din ena njure för 300 000 kronor till ett landsting för transplantation till en njursjuk, eller skulle du inte kunna tänka dig det?

Drygt var 5:e person svarade Ja, ca var 10:e var tveksam och resten sa bestämt Nej, ca 2/3.

Ja, vad ska man säga. Det är en svår fråga utan självklara svar. Dom som lämnar blod, vilket också är en sorts donation, får en mindre ersättning i vissa landsting. Men det är flera principiellt viktiga skillnader: blod nybildas, det gör inte njurar. Blodtappning har knappast någon risk för komplikationer, medan en operation med uttagning av en njure är ett tämligen omfattande kirurgiskt ingrepp. Inga sådana är helt utan komplikationer, statistiskt är risken liten men den finns. Komplikationer som, om man har riktig otur, kan vara allvarliga.

Jag tror inte det är en bra idé. Även om sjukvården förmår sålla fram ”rätt” donatorer så kommer det någon gång att missas något i utredning, information eller kirurgin. En frisk donator och hans/ hennes familj som sett chansen till förstärkning i kassan kan drabbas av nånting väldigt oönskat och oförutsett istället. Och varje transplantation leder inte till lyckat resultat, avstötningsreaktioner förekommer som gör att ingreppet faktiskt blev meningslöst.

Å andra sidan finns de njursjuka och samhällets kostnader för vården av dem. Båda skulle tjäna på att det blir ett större utbud av donerade njurar – de sjuka kan leva normalare liv, samhället sparar pengar.

Kan det vara så att många av Ja-sägarna tänkte på att de kunde ha en nära anhörig eller vän som behövde en njure? Då ställer det sig lite annorlunda. Viljan att hjälpa finns först, den ekonomiska kompensationen är inte den första drivkraften. Det är verkligen rimligt att friska som väljer att donera organ får någon kompensation!

Det är en svår fråga utan självklara svar. Jag känner mig tveksam till att betala för organ på detta sätt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s