Konfrontation om omskärelse


Idag skriver SvD en notis om att den norske barnombudsmannen kräver åldersgräns för rituell omskärelse. Och att det mosaiska trossamfundets representant svarar att förslaget ”är dramatiskt och allvarligt för oss”.

En åldersgräns är ett mycket bra förslag. Det borde vi införa i Sverige. Också. Som spädbarn har gossar ingenting att säga till om. Ingreppet sker utan att deras åsikt ens efterfrågas. Skulle en åldersgräns finnas så ger man dem åtminstone chansen att säga vad de vill.

Mitt gamla förslag, som jag skrivit om här tidigare, är att pojkar som blivit rituellt omskurna som spädbarn ska få rätten att föra talan och kräva (och få) skadestånd när de blir myndiga, om de inte håller med om att åtgärden var riktig och viktig. En åldersgräns är bättre. ”Ja”, säger svenska myndigheter, ”vi godkänner rituella omskärelser. Förutsättningen är att den det avser bestämmer själv”. Det tycker jag vore modernt och rätt!

Idag är det tillåtet i vårt land med rituell omskärelse av små pojkar. Jag har tidigare länkat till en mycket bra och läsvärd artikel av kirurgen Dan Holmlund. Lägger in ny länk här. Det handlar om upplysning. Allt fler judiska familjer går ifrån den gamla traditionen. Det kanske mosaiska församlingens representant i Norge – och i Sverige? – borde begrunda!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s