Klara klarspråk


Tänker på gårdagens nyhet om det ökande antalet dödsfall i plötslig spädbarnsdöd. SvD här, Dagens Medicin här. I en av artiklarna intervjuas en kvinna som beskriver att hon inte fått särskild information som hon minns om plötslig spädbarnsdöd. Om hon hade fått det skulle hon ha kommit ihåg det, eftersom man nog hajar till när någon börjar prata om död i nyföddhetssammanhang. Ja, det tror jag också.

Experter som uttalat sig har sagt att ökningen kan bero på ett underskott av information. Att tidigare kraftfulla sänkning från mer än 100 per år till under 15 per år förklaras av informationskampanjer.

Och jag tänker så här: när mänskor har fått barn och möter barnmorskor och annan personal så är allting så gullepluttigt och ingen har lust att prata om döden. Själva begreppet Plötslig spädbarnsdöd är så rakt på sak så att man vill nästan inte uttala det. Det är så hemskt! Förfärligt att tänka på att sådant händer.

Men det händer ju faktiskt. Om antalet barn som dör i denna outgrundliga diagnos har ökat pga brist på samtal hos barnmorskor med nyblivna föräldrar, då är det gräsligt illa. Dom har dött i onödan, det hade gått att förebygga. Om bara personalen hade vågat röra vid det här hemska samtalsämnet istället för att runda det och prata om saker som är lättare att prata om.

Hur tar man ansvar i sjukvården? Det är mänskligt att undvika svåra svarta samtalsämnen för att slippa dom känslor som uppstår i samband därmed. Ja, visst är det mänskligt att göra det. Lite strutsmentalitet mår vi väl bättre av allesammans då och då. Men när det handlar om att förebygga onödiga dödsfall blir det en annan sak. Barnmorskor och andra som ansvarar för stöd och hjälp till nyblivna föräldrar är inte professionella om de inte också tar upp det här svåra ämnet på bordet och ger korrekt information. Det kan skrämma några (eller alla)… ja, men det är väl bättre det än att små nyfödda barn dör i onödan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s