”Barn till varje pris”


I sista programmet tidigare ikväll säger riksdagskvinnan Barbro Westerholm att barn inte ”får bli nån handelsvara”. Jag har följt SVT-serien, den var mycket välgjord och väl värd att se. Ska inte ge nån recension, det får andra göra. Men jag tyckte det var väl hopkommet, berörande, balanserat och kunskapspåfyllande.

Den som har 400 000 kronor kan åka till Indien och ordna ett barn, exempel gavs i programmet. Den som saknar dessa medel får det svårare. Att barn redan är en handelsvara är ett obestridligt faktum, oavsett hur vår lagstiftning ser ut hemma i Sverige. Den som får idén att starta en surrogatmoderklinik, t ex i Indien, kan nog räkna med goda förtjänster på sin business. Kvinnorna tjänar förstås också en del, men det är väl inte mer än rätt när de avsätter 9 månader av sitt liv för saken och får utbildning och hälsovård under tiden. Bättre än att slava i textilindustrin som förser oss med kläder vi tycker är prisvärdare än dom som tillverkas här hemma.

”Vi lever i en global värld”. Svensk lagstiftning tillåter inte surrogatmödrar, men vad spelar det för roll när man kan åka utomlands och fixa hur man vill. Bara man har råd.

Att barn inte ska bli en handelsvara är en from förhoppning som hör till forntiden. Dom är redan det. Förhoppningsvis inte för sina längtande föräldrar, men för andra inblandade.

I programmets avslutande samtal mellan riksdagsman, barnpsykiater, en reporter och programledaren berördes ektogenes. Nästa steg i utvecklingen kanske? Det innebär att hela framställningen av en människa sker utanför livmodern – befruktning, embryots tillväxt, fostrets tillväxt, allt i en laboratoriemiljö anpassad efter behoven. Redan lyckosamt genomfört när det gäller get. Snart människa. Vill vi ha det?

Vi kan stifta lagar här i Sverige så mycket vi vill, men andra behöver inte bry sig om dem. Finns starka drivkrafter, t ex ekonomiska, att starta verksamhet av det här slaget, så gör man väl det. Och svenskarna reser och betalar. Dom som har råd förstås.

Nån som kommer att tänka på Aldous Huxley? Eller på ”det sluttande planet”?

I efterföljande chatt på http://www.svt.se svarade programledaren Pia Johansson glatt och begåvat på alla frågor. Kanske är det inte hon som satt namn på programmet? Nej, det är nog någon annan. Tanken är illa dold när man väljer att kalla ett program för ”Barn till varje pris”. Handelsvara, fru Westerholm? You bet!

Känner respekt och sympati för alla de som kämpar för att få barn! Och tänker på mitt gamla stagneliuscitat, som följt mig genom livet, det om Makten att begära och Tvånget att försaka. Tänker också en smula på en av mina käpphästar här i bloggen, den om 30 000 aborter per år, ca var fjärde graviditet är oönskad. Livet är fullt av paradoxer!!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s